Septembar – mesec u znaku razmene iskustava

Septembar – mesec u znaku razmene iskustava


Septembar 2024. godine bio je mesec pun uzbuđenja i značajnih dostignuća u svetu oftalmologije. Dr Mirko Jankov, osnivač LaserFocus Centra za mikrohirurgiju oka, imao je čast da učestvuje na dva izuzetno važna kongresa – ESCRS u Barseloni i XXIII Kongres oftalmologa Srbije u Beogradu. Kroz svoja predavanja, dr Jankov je predstavio najnovija istraživanja i inovacije u oblasti intraokularnih sočiva i refraktivne hirurgije, čime je još jednom potvrdio svoju vodeću ulogu u oftalmološkoj zajednici.

ESCRS 2024: Napredak u upotrebi intraokularnih sočiva

Na 42. Evropskom kongresu za kataraktalnu i refraktivnu hirurgiju (ESCRS), koji je održan od 6. do 10. septembra u Barseloni, dr Jankov je predstavio dva ključna istraživanja. Prvo predavanje odnosilo se na rezultate dvogodišnje studije o LuxSmart sočivima sa produženom dubinom fokusa. Ova sočiva pružaju pacijentima stabilne i visokokvalitetne vizuelne rezultate, sa minimalnim postoperativnim komplikacijama. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, pacijenti sa kataraktom mogu da uživaju u jasnom vidu na različitim udaljenostima, uz značajno smanjenje odsjaja i halo efekata.

Drugi deo njegovog predavanja odnosio se na petogodišnje praćenje pacijenata sa ICL sočivima. Ova sočiva, koja se koriste za korekciju visokih dioptrija i astigmatizma kod pacijenata koji nisu kandidati za LASIK, pokazala su se kao dugoročno stabilna i bezbedna opcija. Pacijenti su zadržali stabilnu refrakciju tokom pet godina, sa minimalnim komplikacijama, čime se potvrđuje efikasnost ICL sočiva kao rešenja za refraktivne probleme.

XXIII Kongres oftalmologa Srbije: Fokus na hirurgiju katarakte

Nakon uspešnog učešća na ESCRS kongresu, dr Jankov je učestvovao i na XXIII Kongresu oftalmologa Srbije, održanom od 12. do 14. septembra 2024. godine u Beogradu. Kongres je bio posvećen savremenim trendovima u oftalmohirurgiji, sa međunarodnim učešćem stručnjaka iz regiona i sveta. Kao moderator sesije o katarakti, dr Jankov je održao predavanje na temu “Vizuelna performansa toričnog intraokularnog sočiva sa produženom dubinom fokusa kod pacijenata sa kataraktom”. Ova studija je pružila uvid u uspešnu primenu toričnog sočiva kod pacijenata sa kataraktom i astigmatizmom, čime se postiže bolji kvalitet vida i smanjuje potreba za postoperativnim korekcijama.

Neprekidni napredak u oftalmologiji

Učešće dr Jankova na oba prestižna kongresa naglašava njegovu posvećenost razvoju oftalmološke prakse i pronalaženju najboljih rešenja za pacijente. Inovativne tehnologije, poput LuxSmart i ICL sočiva, predstavljaju budućnost oftalmohirurgije, omogućavajući pacijentima ne samo poboljšanje vida, već i značajno bolji kvalitet života.

LaserFocus Centar nastavlja da predvodi u inovacijama i pružanju najboljih rešenja za pacijente, oslanjajući se na ekspertizu dr Jankova i njegovu posvećenost unapređenju oftalmološke prakse.