OCT

OCT je skraćenica za izraz Optical Coherence Tomography (optička koherentna tomografija). Ova metoda koristi neškodljive laserske zrake za analizu vidnog živca, kao i nervnih vlakana oko vidnog živca i u žutoj mrlji.

Svaki sloj i svaka struktura mrežnjače odbija (reflektuje) ove slabe laserske zrake na različit način. Refleksija se meri i prenosi kompjuterskim sistemom da bi konačno nastale slike. Ovako nastale slike predstavljaju precizan uvid u najfinije strukture i promene na mrežnjači.

Velika prednost ovog pregleda je u tome što se promene kao što su otok (edem) u makuli mogu objektivno izmeriti. Pregled je pogodan ne samo za dijagnostiku degenerativnih promena u makuli, već se može koristiti i u dijagnostici glaukoma. Tada se merenjem debljine nervnih vlakana mogu otkriti i najraniji stadijumi glaukoma, pre bilo kakvih promena u vidnom polju.

OCT koristimo i kada želimo da izmerimo debljinu rožnjače, proverimo stanje rožnjače posle transplantacije ili refraktivnih intervencija. Od nedavno je veliku primenu našao i u kontaktologiji (odredjivanju specijalnih kontaktnih sočiva orto K ili sklerala).

OCTA (OCT angiografija) je nova, neinvazivna dijagnostička metoda koja registruje pokretne kontrastne slike mikrovaskularne cirkulacije (tok sitnih krvnih sudova) u i oko makule. Ovaj način snimanja omogućava uvid u stanje krvnih sudova uz pomoć praćenja kretanja crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) kroz mrežu krvnih sudova.

Razlikuje se od tradicionalnog snimanja krvnih sudova mrežnjače (fluoresceinske angiografije) po tome što je metoda neinvazivna i ne koristi se kontrast.