Ugradnja sočiva (ICL)

Ugradnja sočiva (ICL)

Ugradnja sočiva ICL, pogodna su za pacijente izmedju 18. i 50. godine starosti, kod refraktivnih mana visokog stepena (visoka kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam visokog stepena). Operacija ugradnje ICL sočiva podrazumeva da struktura oka ostaje nepromenjena, što znači da se bilo kada i bilo iz kog razloga mogu ukloniti i stanje vratiti na ono od pre operacije. Za razliku od toga, kod LASIK intervencije se jedan mali deo rožnjače trajno uklanja, a kod RLA (refraktivne zamene sočiva), priprodno sočivo biva zamenjeno veštačkim (implantom).

Ugradnja sočiva

ICL se izvodi se tako što se jedan izuzetno tanki implant postavlja izmedju dužice i prirodnog sočiva, korigujući refraktivnu manu u potpunosti i omogućavajući odličnu vidnu oštrinu. Na ovaj način moguće je korigovati kratkovidost do -23 dioptrije, dalekovidost do +12 i astigmatizam do 6 dioptrija. Za razliku od multifokalnih implanata, kod ove vrste operacije nije neophodno uklanjanje prirodnog sočiva, a ugrađeni implant ostaje trajno u oku. Posle operacije nema potrebe za korišćenjem dodatnih naočara ili sočiva. Važno je da se ovom operacijom ne može zameniti nošenje naočara na blizinu kod pojave prezbiopije.

ICL se ugrađuje u zadnju komoru oka, tik ispred prirodnog sočiva. Ovi implanti proizvode se individualno za svakog pacijenta zato što je svako oko posebno i zahteva optimalnu korekciju i implant po meri. Materijal od koga je napravljen implant je sastavljen od rekomginantnog kolagena, i sadrži filter za UV zrake čime štiti priprodno sočivo i mrežnjaču od štetnog dejstva UV zraka.

Tok intervencije:

  1. Anestezija – Oko se anestezira ukapavanjem kapljica.
  2. Uvod u intervenciju – Na ivici rožnjače napravi se minimalni otvor oko 3 mm kroz koji se implantira ICL.
  3. Implantacija ICL i pozicioniranje – Malo, mekano sočivo (implant) se u savijenoj (urolanoj) formi, uz pomoć specijalnog injektora, implantira kroz mali otvor u oko, otvara se i namešta na svoju pravu poziciju.
  4. Intervencija je završena. Većina pacijanata primećuje odmah značajno poboljšanje vida.

Radi se o minimalno invazivnoj proceduri koja traje 10-tak minuta po oku. Oba oka se obično operišu u vremenskom periodu od nedelju dana.

Postoperativni tok

Nakon intervencije operisano oko se zatvara jednom ”školjkom”, koja se sutra nakon kontrole i detaljnih informacija o terapiji skida. Par dana posle intervencije vid je malo zamagljen, ali se vidna oštrina postepeno poboljšava. Prvih nekoliko nedelja posle operacije potrebno je da se pridržavate uputstva, da zaštitite oko prilikom spavanja i izbegavate fizički napor.