Lasersko skidanje dioptrije

Skidanje dioptrije

Lasersko skidanje dioptrije je pouzdan put za trajno ispravljanje vida. Razvijen je veći broj laserskih metoda, od kojih se po uspešnosti izdvajaju LASIK i PRK. Ove metode ispravljaju kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam i tako Vas mogu konačno osloboditi nošenja naočara i sočiva.

Korekcija vida pomoću lasera se primenjuje još od 80-ih godina u svetu i do sada su laserske metode toliko uznapredovale da su veoma popularne zbog svoje velike bezbednosti, uspešnosti i jednostavnosti.

Lasersko skidanje dioptrije jeste jednostavna procedura, potpuno je bezbolna i trajno snižava ili potpuno eliminiše početnu dioptriju. Krajnji ishod jeste povratak jasnog vida. Uspeh operacije zavisi od stručnosti i iskustva oftalmologa.

Primena excimer lasera

Laserska korekcija vida spada u refraktivnu hirurgiju i koristi vrhunsku tehnologiju, excimer laser. Ovaj laser je produkt visoke tehnologije, inicijalno kreiran od strane IBM-a, izuzetne je preciznosti i ne izaziva nikakva toplotna zračenja. Frekvencija excimer lasera je 400 Hz, što znači da on veoma brzo preoblikuje rožnjaču. Cela procedura laserskog skidanja dioptrije traje oko 15 minuta, a samo delovanje lasera iznosi oko minut po oku.

Dioptrija je refrakciona greška koja nastaje zbog nepravilnog prelamanja svetlosnih zraka koji ulaze u oko. Laser je taj koji svojim delovanjem menja oblik rožnjače iz nepravilnog u pravilan čime omogućava pravilno prelamanje svetlosti i jasan vid.

Pre

Pre intervencije, Vaš lekar će sprovesti detaljna ispitivanja kako bi utvrdio da li su Vaše oči zdrave i pogodne za lasersko skidanje dioptrije. Ukoliko nosite meka sočiva, nemojte ih nositi najmanje deset dana pre pregleda, dok u slučaju polutvrdih ili tvrdih sočiva ne biste smeli da ih nosite najmanje mesec dana.

Priprema

Vaš lekar će obaviti opširna ispitivanja Vaših očiju pre intervencije za lasersko uklanjanje dioptrije, kako bi precizno odredio njihovo zdravstveno stanje, debljinu rožnjače i stepen anomalije Vašeg vida. Kada se ispitivanje završi, na dan intervencije ćete leći na krevet lasera i lekar će Vam u oči ukapati par kapi anestetika.

Lasik intervencija

Saznajte više o LASIK operaciji (by American Academy of Ophthalmology)

Intervencija

U prvom koraku procedure, lekar pravi tanku membranu na površinskom sloju Vaše rožnjače. U ovim trenucima Vaš vid je na kratko pomračen zbog povećanog očnog pritiska. Potom se ta površinska membrana pažljivo presavija unatrag kako bi se otkrio donji sloj rožnjače. U ovom trenutku vid će Vam se vratiti ali će biti zamućen.

Za sledeći korak, lekar će Vas zamoliti da se koncentrišete i Vaš pogled držite usmeren na zeleno svetlo. Tada počinje lasersko skidanje dioptrije, odnosno sama intervencija laserom. Zbog velike brzine laserskog sistema, prosečni tretman će trajati samo par sekundi.
Kada se lasersko skidanje dioptrije završi, presavijena membrana se vraća u prvobitni položaj gde u potpunosti prianja i služi kao prirodni zavoj. U Vaše oko će tada biti ukapane antibiotske kapi kako bi sprečile potencijalnu infekciju. Ovim je lasersko skidanje dioptrije u potpunosti okončano.

Korak 1 – Precizna izrada površine membrane oka.
Korak 3 – Laserski snop precizno menja oblik rožnjače.
Korak 2 – Površna membrana oka se delimično otklanja i pažljivo savija unatrag.
Korak 4 – Presavijena membrana se vraća u prvobitni položaj i u potpunosti prijanja.

Posle

Odmah ćete biti sposobni da vidite Vašu okolinu sa povećanom vidnom oštrinom ali ćete tokom prvih par sati od intervencije možda osećati svrab ili peckanje i biti osetljivi na svetlost. Biće potrebno da se odmorite i da izbegavate naporne aktivnosti očiju, kao što su čitanje i gledanje televizije, dok se Vaše oko oporavlja.


PRK

PRK ili Fotorefraktivna keratektomija je laserska metoda koja je pogodna za pacijente čija rožnjača je slabog kvaliteta, sklona istanjenju i krivljenju. Takva rožnjača nije pogodna za direktan uticaj lasera i neophodno je da se ojača i tako osposobi za tretman lasera. Ova metoda se primenjuje kod male do umerene kratkovidosti, umerenog astigmatizma i kod pacijenata čija debljina rožnjače nije dovoljna za LASIK. Za razliku od LASIK metode, PRK nije potpuno bezbolna. Kompletna PRK intervencija na oba oka traje oko 15 minuta i izvodi se u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji.

Operativni tok

U toku PRK intervencije se ne stvara poklopac, već se u potpunosti uklanja sloj epitela. Mehaničko otklanjanje epitela je prvi korak. Epitel ima visoku moć samosrastanja tako da neće biti potrebe za šavovima. Bol se javlja nakon dejstva anestetika, i traje par dana dok se epitel ne oporavi.Excimer laser remodelira rožnjaču direktnim uticajem na njene središnje slojeve. Na taj način laser obezbeđuje pravilno prelamanje zraka i jasan vid.

Excimer laser remodelira rožnjaču direktnim uticajem na njene središnje slojeve. Na taj način laser obezbeđuje pravilno prelamanje zraka i jasan vid.

Na kraju se ukapavaju antibiotik kapi u oko. Postavlja se terapeutsko sočivo u oko u cilju mehaničke zaštite dok epitel ne sraste.

Postoperativni tretman

Prvih dana nakon intervencije moguć je osećaj blagog bola u operisanom oku, kao i suzenje i grebanje oka. Kod PRK-a se najčešće radi pojedinačno oko. Nakon intervencije pacijenti su sposobni za posao posle oko nedelju dana.

Postoperativni tretman kapima traje par meseci i sastavni je deo PRK tretmana. Krajnji ishod je isti za obe metode ali kod PRK treba više vremena. Vidna oštrina se postepeno poboljšava. Nakon mesec dana od PRK intervencije se postiže potpuno jasan vid.