Naš tim

Prof. dr Mirko Jankov
dr sci, klinički direktor

Prof. dr Mirko Jankov, dr sci, klinički direktor, završio je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu (Srbija), specijalizaciju iz oftalmologije u Sao Paulu (Brazil), subspecijalizaciju iz oblasti refraktivne hirurgije u Cirihu (Švajcarska), a subspecijalizaciju iz oblasti katarakte i prednjeg segmenta u Sao Paulu (Brazil). Radio je kao istraživački i klinički “fellow” kod prof. dr Tea Zajlera u Cirihu (Švajcarska) i Ioanisa Palikarisa u Heraklionu (Grčka), i od tada je deo istraživačkog tima za klinička istraživanja Instituta za refraktivnu i okulplastičnu hirurgiju IROC iz Ciriha (Švajcarska). Osim toga organizator je i predavač na subspecijalističkom kursu iz refraktivne hirurgije u Cirihu (Švajcarska) i ovlašćeni svetski instruktor za Alcon / WaveLight.

Odbranio je doktorsku disertaciju iz oblasti bioinženjeringa na Federalnom Univerzitetu u Sao Paulu (Brazil). Godinama je bio na čelu refraktivnog tima u Oftalmološkom Institutu iz Kurićibe IOC u Kurićibi (Brazil) i Miloš Klinici u Beogradu (Srbija). Autor je više od stotinu radova u naučnim časopisima, knjigama i stručnim skupovima, a recenzent više stručnih časopisa, uključivši Archives of Ophthalmology, Arquivos Brasileiros de Oftalmologia, British Journal of Ophthalmology, Current Eye Research, Journal of Cataract and Refractive Surgery, Journal of Refractive Surgery, Middle East and African Journal of Ophthalmology i Ophthalmology. Član je prestižnih američkih, evropskih, brazilskih i domaćih opštih oftalmoloških i subspecijalističkih udruženja, redovno je pozivani predavač na svim važnim svetskim oftalmološkim skupovima i dobitnik je više nagrada, uključujući i Globalni Ambasador Oftalmologije 2007.

Prof. Fernanda Florentino Fernandez Jankov
Prof dr sci savetnik za pravne poslove

Prof. Fernanda Florentino Fernandez Jankov, dr sci, RAD, savetnik za pravne poslove, je diplomirala pravo na Univerzitetu u Sao Paolu (Brazil), i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Notingemu (Velika Britanija). Magistrirala je na Latinoameričkoj integraciji, na Univerzitetu u Sao Paolu i dobila doktorat iz prava sa Univerziteta u Parani (Brazil).

Prof. Fernandez je viši istraživač u Institutu za uporedno pravo u okviru Ministarstva nauke u Beogradu (Srbija), pored toga što je profesor Univerziteta u Beogradu, na Pravnom fakultetu, gde predaje Sudsku zaštitu u Evropskoj uniji.

Član je prestižnih organizacija, kao što je College of Arbitrators FDI Competition u Frankfurtu (Nemačka) i postigla priznanje pravne prakse u Bar of England and Wales. Prof Fernandez je radila kao gostujući saradnik britanskog Instituta za međunarodno i uporedno pravo u Londonu. Njena nedavno objavljena knjiga, “Princip univerzalne nadležnosti u Međunarodnom krivičnom pravu: Mehanizam za implementaciju Međunarodnog krivičnog suda”, bazirana je na tezi njenog doktorata, koju je istraživala na Univerzitetu u Kembridžu (Velika Britanija) u toku perioda koji je provela kao gostujući kolega na Lauterpacht istraživačkom Centaru za međunarodno pravo.

Prof. dr Ljubiša Nikolić
Prof. dr.

Prof. dr Ljubiša Nikolić, rođen je u Beogradu gde je završio osnovnu školu, Petu beogradsku gimnaziju i Medicinski fakultet, a zatim položio ispit ECFMG (nostrifikaciju za S.A.D), završio specijalizaciju iz oftalmologije, magistrirao i odbranio doktorsku tezu. Struku je učio, sprovodio i podučavao na Klinici za očne bolesti „Prof.dr Ivan Stanković“, od 1975.do 2013. godine, kao lekar na specijalizaciji, specijalista oftalmolog, šef odseka za transplantaciju rožnjače, šef odeljenja za hirurgiju katarakte i kao načelnik Klinike. Univerzitetsku karijeru je započeo 1980. kao asistent, a završio 2016.godine kao redovni profesor.

Bostonu, na Univerzitetu Harvard, kao Cornea Research Fellow, usavršavao se dugo, a u Moskvi, na Institutu za mikrohirurgiju oka (fakoemulzifikacija), i u Indijanapolisu, u Price Vision Group (endotelna keratoplastika)- kratko. Svojim doprinosom smatra uvođenje selektivnih procedura transplantacije rožnjače (DSEK i DALK) u praksu u Srbiji i uvođenje izučavanja angiogeneze oka u našoj zemlji.

Mentori su mu bili: profesori Slobodan Dergenc, Zlatimir Kecmanović i Ričard Toft (Thoft), a učio je i od profesora Klaesa Dolmana i Džude Folkmana. Bio je mentor prof.dr Mirjani Dujić, prof.dr Zori Ignjatović, dr Katarini Misailović i doc.dr Vesni Jovanović.
Stipendija: Fulbrajtova, za postdoktorske studije 1983-1984.
Magistarski rad (mentor: prof.dr S.Dergenc): Intraoperativne i rane postoperativne komplikacije perforativne keratoplastike. Beograd 1978.
Doktorska disertacija ( mentor: prof.dr Z. Kecmanović): Mogućnosti uticaja fotokoagulacije na tok dijabetičke makulopatije. Beograd 1981.

Monografije:

 • Nikolić Lj. Laseri u lečenju očnih bolesti. Naučna knjiga, Beograd 1991.
 • Nikolić Lj. Dijabetička retinopatija. Zavod za Udžbenike, Beograd, 1999.
 • Nikolić Lj (Urednik). Hirurgija katarakte, Zavod za udžbenike, Beograd 2009.

Udžbenik: Blagojević M, Dergenc S, Drinčić V, Kuljača Z, Nikolić Lj. Očne bolesti: udžbenik za studente Stomatološkog fakulteta. Stomatološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, 1989
Praktikum: Kuljača Z, Nikolić Lj. Praktikum iz oftalmologije za studente Stomatološkog fakulteta.
Časopisi: urednik rubrike u časopisu studenata medicine „Medicinski podmladak“; sekretar redakcije časopisa „Srpski arhiv za celokupno lekarstvo“; glavni urednik časopisa Urduženja oftalmologa Srbije „Acta Ophthalmologica“ (kao predsednik Udruženja).
Recenzent časopisa: Srpski arhiv za celokupno lekarstvo, Vojnosanitetski pregled, British Journal of Ophthalmology , Current Eye Research, Indian Journal of Ophthalmology.
Recenzent knjige: Golubović S, Jovanović M (Ur.). Oftalmologija: udžbenik za student medicine, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, 2010. i 2015.
Udruženja sa učlanjenjem uz preporuke: ARVO, Cornea Society.

Značajniji radovi:

 1. Nikolic Lj, Friend J, Taylor S, Thoft RA. Inhibition of vascularization in rabbit corneas by heparin:cortisone pellets. Invest Ophthalmol Vis Sci 1986, 27:449-456.
 2. Thoft RA, Friend J, Kinoshita S, Nikolić Lj, Foster CS. Ocular cicatrcial pemphigoid associated with hyperproliferation of conjunctival epithelium. Am J Ophthalmol 1984, 98:37-42.
 3. Nikolić Lj, Jovanović V, Lačković V, Todorović V. Endothelial keratoplasty without Descemet’s membrane stripping: histologic and ultrastructural findings. Ophthalmic Res 2009, 43:56-60
 4. Jovanović V, Nikolić Lj. The effect of topical doxycycline on corneal neovascularization. Curr Eye Res 2013, 39:142-148.
 5. Nikolić Lj, Jovanović V, Delević S. In vivo confocal microscopy of corneoscleral epithelial cyst after spontaneous marsupialization. Cornea 2013; 32:
 6. Dergenc S, Nikolić Lj. Istovremena keratoplastika i ekstrakcija katarakte. Acta Ophthalmol Iug 1976, 14:99-104
 7. Nikolić Lj. Jovanović V. Descemet stripping endothelial keratoplasty: one year follow-up.Srp Arh
  Celok Lek 2010, 138:690-693
 8. Nikolić Lj, Jovanović V. Deep anterior lamellar keratoplasty in keratoconus.Srp Arh Celok Lek 2007;139:88-91.
 9. Nikolić Lj, Jovanović V, Jankov M. One cornea for two patients: case report. Arq brasil oftalmol 2010;73:291-293.
 10. Nikolić Lj, Jovanović V. Istovremena fakoemulzifikacija, implantacija sočiva I endotelna keratoplastika (trostruka procedura) Vojnosanitetski pregled 2011, 68:800-803.
Dr Lozica Ristić
Dr

Dr Lozica Ristić, rođena u Sokobanji 1958.godine, gde je završila gimnaziju. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Nišu, a specijalizirala Ofralmologiju u Beogradu u Gradskoj bolinci na Zvezdari. Već 31 godinu zaposlena je u DZ “Savski venac”. Poslednjih 10 godina paralelno radi i u klinici “LaserFocus”, kao konsultant, gde se bavi Opštom oftalmologijom.

Zaga Biočanin
Menadžer
Jelica Stojanović
Administrativni radnik
Sandra Ivošev
Glavna medicinska sestra
Milica Felbab
Medicinska sestra
Mia Smiljković
Medicinska sestra
Andrea Stevčić
Medicinska sestra
Tamara Radović
Medicinska sestra
Jelena Veličković
Higijeničar
Hamide Biočanin
Higijeničar