Katarakta i transplantacija rožnjače

Vesna Jovanovic

Domaći pacijenti mogu u našoj zemlji kod domaćih stručnjaka svetskog glasa da operišu oči i zaustave propadanje rožnjače, da sačuvaju vid. Među takvim stručnjacima i posvećenicima oftalmološke profesiije je i docent dr Vesna Jovanović. Jedna od njenih specijalnosti je transplantacija rožnjače, kojom se sprečava put u mrak, u slepilo.

Jedna operacija za dva problema

Ukoliko je rožnjača zamućena jedini način da se povrati i spasi vid je transplantacija. Ranijih godina se presađivala cela rožnjača, a rehabilitacija je trajala dugo.

Naša rožnjača nema krvne sudove pa rana zarasta jako sporo. Dakle, posle tradicionalne transplantacije konci moraju da stoje duže od godinu dana, nekada čak i dve godine. I posle uklanjanja konaca, zavisno od toga kako je rana zarasla, pacijenti često moraju da nose sočiva ili naočare da bi videli dobro. Nove tehnike kojim se vrši transplantacija samo obolelih slojeva rožnjače su značajno pogodnije za pacijente, konaca gotovo i nema, a zarastanje je daleko brže kao i rehabilitacija vida.

Dr Vesna

Postoje neke bolesti, kao što je urođeno oslabljeni unutrašnji sloj rožnjače, kada ona otiče, a vid tokom vremena postaje mutan. Takva stanja obično se javljaju kod starijih ljudi, posle pedesete godine života, kada se kod nekih od ovih pacijenata razvija i katarakta. U prošlosti, prvo bismo operisali kataraktu, kasnije radili transplantaciju rožnjače, pa čekali da zaraste. Da bi dobro videli pacijenti su morali da čekaju duže od godinu dana, a i posle operacija, često bi morali da nose kontaktna sočiva. Danas, međutim, imamo sasvim novu tehniku: istovremeno u lokalnoj anesteziji selektivno uklonimo samo taj oboleli sloj rožnjače, operišemo kataraktu i pacijentu se vrati vid već posle dva do tri meseca u punom obliku, objašnjava doc. dr Vesna Jovanović, dodajući da je njen tim pre četiri godine nagrađen na Nemačkom nacionalnom kongresu, gde su predstavljeni njihovi rezultati istovremene operacije katarakte i transplantacije rožnjače. Rad je uz najviše ocene dobio i priznanje da ide u korak sa evropskom oftalmologijom.

Uvođenje novih hirurških postupaka transplantacije samo onog sloja koji je oboleo, dovodi do vrlo brzog i zadovoljavajućeg povratka vida. Nekada je jedan od najčešćih razloga za transplantaciju bila bolest nekontrolisanog krivljenja rožnjače koja se zove keratokonus. Od kako smo pre dvadeset godina uveli u kliničku praksu proceduru za zaustavljanje napredovanja keratokonusa – učvršćivanje rožnjače, ovakvih pacijenata je srećom manje. Medjutim, još uvek ima mladih ljudi kod kojih je rožnjača jako iskrivljena, te sada novom tehnikom uklanjamo samo površinski oboleli sloj. Ova operacija se zove duboka prednja lamelarna keratoplastika.

Ova operacija je jednostavna i komforna za pacijanta. Operacije često izvodimo u lokalnoj, kapljičnoj anesteziji, menjamo samo oboleli sloj, tako da se cela operacija obavlja na površini oka.”
govori docent dr Vesna Jovanović

Pogledajte ceo intervju