“LASERFOCUS” i svetska oftalmološka dešavanja

“LASERFOCUS” u centru svetskih oftalmoloških dešavanja na kraju 2018.

Dva velika međunarodna oftalmološka skupa održana su na samom kraju 2018. Najpre “CXL meeting” u Cirihu – od 30. novembra do 01.decembra 2018, a zatim i “Alcon Innovative Technology Summit”, u Istanbulu, 8. i 9. decembra 2018. Na oba ova velika događaja učestvovala je i klinika “LaserFocus” iz Beograda i prof. dr Mirko Jankov, koji je sa vodećim svetskim stučnjacima razmenio iskustva i upoznao sa sa inovacijama i dostignućima, koje će se, gotovo sigurno, uskoro primenjivati i kod nas!

“CXL experts meeting”

“CXL Experts Metting” je najveći međunarodni kongres posvećen crosslinking tehnologiji. Predstavlja nezavisni obrazovni forum posvećen razmeni mišljenja između ključnih lidera u ovoj oblasti i novih članova, predstavnika brendova i studenata u okviru bogatog i dinamičnog trodnevnog programa. Na ovom skupu oftamologa, dr Jankov je bio ponovo u Švajcarskoj, gde je i započeo svoju međunarodnu karijeru. Ovog puta, pored starog prijatelja i nedavnog učesnika “Masterclass-a X”, prof. Dr. Theo Seiler-a, bili su tu i: Dr. Tobias Koeller, Dr. Michael Meochen, Prof. Dr. Farhad Hafezi”…itd.

Dr Jankov na kongresu u Švajcarskoj

Ovaj događaj na kome su se održavala predavanja, radionice i praktične prezentacije, obuhvatio je veliki broj učesnika iz sveta: Švedske, UK, Nemačke, SAD, Švajcarske, Italije, Brazila, Indije, Egipta… bavio se veoma aktuelnim i inovativnim temema, a na programu su, između ostalog bile:

  • Korišćenje PACK-crosslinkinga u ljudskim i veterinarskim primenama, konkretno kao dodatak antimikrobnoj terapiji; Kako detektovati i leciti keratokonus kod pacijenata sa Daunovim sindromom; Kornealna tomografija; Razliciti protokoli kod keratokonusa i kada koji primeniti; Uklanjanje epitela vodjeno topografijom; Komplikacije kombinovanog PRK i crosslinkinga; Primena crosslinking metode kod ektazija, a prikazani su i trogodisnji rezultati prilagođenog, crosslinkinga (“customized crosslinking”).

Lepo je biti ponovo sa prijateljima stručnjacima, na mestu odakle je za “LaserFocus” sve počelo! rekao je ovim povodom dr Jankov.

“Alcon innovative” tehnološki samit

Samo nedelju dana kasnije, na Alcon Innovative “Technology Summit”-u, održanom u Istanbulu, učestvovalo je oko 400 doktora iz preko 20 zemalja sveta (Španija, Ukrajina, Bliski istok, Litvanija, domaćin Turska, Severna Afrika, Rusija, Italija…) sa 23 govornika čije glavne teme su bile: “Lečenje katarakte i astigmatizma”, “Intraokularna sočiva za zadnju komoru”, “Maksimiziranje ishoda operacije katarakte sa naprednom tehnološkom opremom”, “Pozitivni uticaj tehnološkog razvoja na ekonomiju zdravstva”…itd.

Na dvodnevnim predavanjima i radionicama, klinika “LaserFocus”, svoja saznanja obogatila je i odgovorima na pitanja: Da li je korekcija astigmatizma opcija ili standard nege u operaciji katarakte? Kakvo je poređenje Toric IOL rotacione stabilnosti između platformi? Koji su novi koncepti za tretman astigmatizma? Šta se promenilo u operaciji katarakte u poslednjih pet godina?

Alcon Innovative Technology Summit Istambul

Takođe, predavači su se bavili i: planiranjem korekcije astigmatizma u hirurgiji katarakte, otkrivanjem potreba pacijenata, ulogom kerato-topografije za upravljanje astigmatizmom, novim dijagnostičkim tehnologijama za bolesti površine oka, upravljanjem postoperativnim greškama…

Učeščem na ovim i narednim najprestižnijim međunarodnim oftalmološkim skupovima, “LaserFocus” nastavlja da bude u samom centru svetskih aktuelnosti u ovoj oblasti medicine i sva saznanja i nove metode ubrzo uključuje u svoje redovne programe operacija i terapije, pa je neretko prva u Srbiji u mnogim inovativnim tehnologijama oftalmologije.