Neprestano usavršavanje

U korak sa najboljima

Usavršavanje lekara traje ceo radni vek. Naučna dostignuća se vrlo brzo primenjuju u praksi, baš u medicini, naročito u oftalmologiji, u hirurgiji oka.

dr Vesna

Svakog dana se objavljuju novi rezultati u lečenju raznih očnih bolesti, medjutim razmena praktičnih iskustava, naročito sa kolegama iz inostranstva je od neprocenjve važnosti za primenu inovacija u lečenju naših pacijenata “ kaže docent dr Vesna Jovanović, koja je prošle godine imala priliku da se usavršava u čuvenoj Očnoj bolnici World Eye Hospital u Istanbulu, u kojoj radi tim iskusnih vrhunskih hirurga i u kojoj je svakodnevno leči veliki broj pacijenata.

Imala sam privilegiju da provedem šest meseci sa sjajnim timom oftalmohirurga u očnoj bolnici u Istanbulu. Između ostalog, u toj bolnici je ugrađeno prvo bioničko oko u svetu. Mene su, logično, interesovale najnovije tehnologije koje se odnose na prednji segment oka, to jest korigovanje dioptrije, transplantaciju rožnjače, lečenje keratokonusa, ali i najnovija tehnologija koja se sada koristi pri operacijama katarakte, kao i za skidanje visokih dioptrija (do – 20 sph), koje sdre laserom ne mogu korigovati. Ostvarena je odlična saradnja sa kolegama u Istanbulu i radimo na zajedničkim projektima oko ispitivanja i primene najnovijih materijala i tehnika u rešavanju ozbiljnih problema rožnjače, kao što je keratokonus“, kaže docent dr Jovanović, dodajući da je bolnica opremljena najnovijom generacijom lasera i ostalih medicinskih uređaja koji se koriste u dijagnostici i pri operaciji. Iskustvo je bilo za docent dr Jovanović izuzetno, jer je broj pacijenata koji dolaze na pregled u ovaj odsek bolnice veliki, pregleda se oko 50 pacijenata u toku jednog dana, bolnica ima pet operacionih sala u kojima se izvede do 40 operacija dnevno.

Osim što se usavršavaju, stručnjaci LaseFocus tima, među kojima je i docent dr Vesna Jovanović, brinu i o edukaciji mladih lekara. Jedan od takvih kurseva je i Masterclass u organizaciji LaserFocus klinike. Sve radove za kongrese i ostala predavanja docent dr Jovanović, kao i ostali doktori, sprema u slobodno vreme. To znači da posvećenost poslu i pacijentima traje i kada izađe iz hirurške sale ili ambulante. Radovi nastaju u slobodno vreme, kasno uveče, tokom vikenda, na uštrb svega što nije struka.

Ovde možete pogledati kompletan intervju: