Naočare i kontaktna sočiva nosio sam 14 godina

Naočare i kontaktna sočiva nosio sam 14 godina, jedno vreme je dioptrija rasla dok nije stigla do -6. Bez optičkih pomagala, faktički nisam mogao ništa da pročitam i normalno da funkcionišem. Pitao sam se kakvo li je tek mučenje ljudi koji imaju veće dioptrije, ako se ja ovako osećam. Jedno vreme sam odlično podnosio polutvrda kontaktna sočiva, ali prilikom putovanja, ubrzanog ritma života… shvatio sam da naočarima i kontaktnim sočivima želim alternativu. Čuo sam pre 9 godina za lasersko skidanje dioptrije, ali mnogi su tada bili skeptični i rezervisani. Čekao sam da se steknu uslovi za rešenje mog problema.

Đorđe Baralić, LASIKOko godinu dana oko je počinjalo da odbacuje kontaktno sočivo, tj. stalno sam imao probleme. Za mene je to bilo teško jer 5 godina nije bilo nikakvih problema. Obratio sam se svom oftalmologu Sunčici Srećković, velikom stručnjaku i izuzetnom čoveku. U nju sam imao kompletno poverenje, i kada mi je saopštila da ne bi trebalo da se vraćam na sočiva, bilo mi je teško. Pitao sam je šta misli o laseru, i ona me je odmah posavetovala da potražim doktora Jankova, za koga sam čuo i od prethodnih pacijenata. Posle potrage na Internetu odmah sam odlučio da se javim doktoru, jer sam na osnovu njegovih sjajnih rezultata u nauci i laserskim intervenicijama stekao ogromno poverenje.

Na kliniku sam došao sa nadom da ću konačno rešiti svoj problem. Predusretljivo i ljubazno osoblje, izuzetan enterijer, odmah me je impresioniralo. Jako su profesionalno obavljali sve potrebne preglede. Veoma sam bio srećan kada sam čuo da sam kandidat za lasersku intervenciju. Objasnili su mi sve sta će me čekati, i posle pregleda zakazao sam operaciju za mesec i po dana. Prvo upoznavanje sa doktorom Jankovim i njegovim timom ulilo mi je ogroman optimizam.

Kada sam svojim prijateljima rekao da sam se odlucio za operaciju, mnogi su bili rezervisani, savetovali da sačekam. Ali, ja sam već bio čvrsto odlučio da idem, i u danima pred operaciju nisam ni mislio na nju. U trenutku kada je došao taj dan, otišao sam pun vere u uspeh, ali pomalo uplašen, kako ću uspeti da prođem operaciju potpuno svestan. Znao sam da postoji rizik, ali duboko sam verovao da ću odlicno proći. Malo sam se uplašio kada sam potpisivao saglasnost za operaciju, ali me je ohrabrilo to što sam video ljude koji izlaze operisani i srećni iz sale. Doktor mi je pričao šta će se u kojoj sekundi dešavati i ja sam se oslobodio. Posle operacije neverovatan osećaj. Posle toliko godina mogu bez ičega videti lica svojih dragih, moja je sreća bila do neba. Osećao sam da mi se desilo nešto jako važno i lepo u životu. Oporavak posle operacije je bio brz. Već drugi dan sam išao da radim i nastavio život. Sve je bilo kao dar od Boga preko dr Jankova i njegovog tima.

Najvažniji deo je bilo odlučiti se na to i verovati da kroz 3 dana nastavljaš život na lepši i ispunjeniji način. Osećaj da ću biti slobodan, samopouzdan, ispunjen. Misao kako će mi biti lepo, kako ću se osecati dobro.

Danas ne razmišljam o tome i nastavio sam sa svojim ranijim obavezama, Ali sam ispunjeniji, optimističniji, srećniji. Dana operacije sećam se kao dana kada mi se život promenio na bolje. To je za mene bio jedan hrabar korak ka sigurnijem pogledu i lakšem savladavanju novog izazova. To je i danas razlog zbog kojeg verujem da će se u životu desiti puno lepih stvari i trenutak kojem ću se uvek radovati.

Đorđe Baralić, Kragujevac