LASIK intervencija

“Srečna sam da mogu da priložim jedno malo drugačije “svedočenje” o mom iskustvu sa LASIK intervencije u klinici LaserFocus u Beogradu i o Dr. Jankov Mirku.

Marina Hasson

Već 15 godina živim u Torontu (Kanada), a naočare sam nosila dugih 28 godina. Sto zbog jednog incidenta ‘stranog tela u oku’ koji je rešen u hitnoj sluzbi kada sam bila mala, što zbog filma “Paklena Pomorandža” Stenli Kjubrika (znam, znam kako to sad zvuči!), tek nisam nikad ni pokusala da nosim sočiva… Čak i sminkanje ili upadanje trepavice u oko za mene je umeo da bude ‘incident’. Predpostavljam da to mora da se zove nekom fobijom… U svakom slučaju okviri najboljih dizajnera su mi baš tih poslednjih 15 godina olakšavali ‘tegobu’ nošenja naočara, doslovce svakog budnog trenutka.

Pomisao na LASIK mi nije padala na pamet, upravo zbog tih, iako samo minuta, kako sam se informisala, gde sam ja budna, oko otvoreno i intervencija se odigrava uz moju punu svesnost… to jednostavno nije dolazilo u obzir!

Momenat odluke je došao lako i samo iz jednog razloga: Mirko Jankov, moj najbolji školski drug koga znam od njegove šeste godine, sa kojim sam bezmalo, sedela u klupi 12 godina osnovne i srednje skole, je postao svetski ekspert za LASIK i u Beogradu otvorio kliniku LaserFocus. Nekoliko razgovora telefonom i Skype-om, odagnali su i poslednju sumnju. Stižem…

Kako je fantasticno imati perfektan vid odmah po operaciji, koliko je ceo Laser Focus tim ispred svog vremena i po stavu prema pacijentu, po najnovijim dostignucima tehnike koju poseduju, po strucnosti i prijateljskom ophodjenju, to će svako drugo ‘svedočenje’ potvrditi. To je “svetski” tim, koji bi lako mogao da se nadje u Torontu, Njujorku, Parizu i da i dalje bude bolje uhodan od mnogih. Primera radi moj suprug je imao LASIK intervenciju samo mesec dana pre mene, u klinici u Torontu koja vodi računa o vidu bejzbol tima Toronto Blue Jays kao i hokej tima Toronto Maple Leafs. Videvši kakav tretman imaju pacijenti u toj elitnoj kanadskoj klinici, LaserFocus bi po mom misljenju, sa lakoćom osvojio prvo mesto ako bih uporedila sve faze koje pacijent prođe od pre-op pregleda, preko same intervencije pa do post-op oporavka i pregleda. Ali, sve ste to već čuli od drugih zadovoljnih pacijenata.

Ono ‘novo’ što moja priča donosi je kako je Dr.Mirko Jankov od malih nogu bio perfekcionista – dečak zainteresovan za nauke, naprosto očaran fizikom, posebno kada smo učili o geometrijskoj optici. Moram da napomenem da smo i u oglednoj Osnovnoj Skoli “Vladislav Ribnikar” i kasnije u Osmoj (danas Trecoj) Beogradskoj gimnaziji, uvek imali neke zastrašujuce profesore fizike. I dok smo mi, obični odlikaši strepeli od te nastave (Biljana Milinković, nadam se da čitate ove redove!), Mirko je bio onaj đak što je pitao i zapitkivao da sazna ne više, nego baš SVE na temu prizmi, anatomije oka, prelamanja svetlosti, često dodajuci ono što je sam negde pročitao i naučio… Da, i naši profesori su bili u čudu!

Uz to, svaki dan, posle odrađenog domaćeg, naših horskih proba, vežbanja vazdusnom puškom ili maratonskih tura preferansa, nekoliko sati bi bilo posvećeno vežbanju gitare.

Zato i nije čudno sto je danas, Dr.Mirko Jankov svetski priznati lekar specijalista, siguran u sebe, svestran, zanimljiv sagovornik a uz sve to jedan prijatan, normalan covek, divan muz i odličan tata, koji opet ima vremena, znanja, strpljenja da se sa vama i vašim vidom ophodi kao da ste jedini na svetu… Svo njegovo znanje i godine istraživanja, objavljeni naučni radovi, unapređivanja tehnike, tehnologije, svestranost, posvećeni su u potpunosti vama i vašem zdravlju – po meni, to je najvaznije znati kada nekome poveravate svoj vid.

Zbog svega ovoga, za mene je najsnažniji utisak sa LASIK-a, ostavila sama intevencija:

Posle godina tog nelagodnog straha od stranog tela u oku i intervencije, LaserFocus tim obavlja sve neophodne preglede i merenja u pred-operativnoj fazi. Tada bar dva puta čujete detalje procedure, koji od komplikovane nauke polako postaju familijarna tema. Obučena u ‘zaštitnu kecelju’ od glave do pete kako se ne bi kompromitovala ‘čistoca’ u toku intervencije, sedeći u udobnim kožnim foteljama, dobijam 2 kapi očnog anestetika i od Dr.Tine Mraković po treći put, do u detalje saznajem o toku LASIK intervencije. Ona jednim znalačkim ali humanim i prilicno duhovitim tonom odgovara na moja i pitanja još dva pacijenta koji spermno čekamo da korigujemo vid. Već tu za mene prestaje svaka panika i znam da je to jedna od najboljih odluka koju sam ikad donela.

Ipak, ‘šlag na torti’ je sama intervencija, koja ne samo što ne boli, nego je do te mere očekivana (pošto pacijent stiže pripremljen) da kada Dr.Jankov jednim polušapatom najavi šta se u tom trnutku dešava, vi ste svedok da se sve odigrava po protokolu, bez ikakvog manjka komfora, bez bola, bez straha. I onda saznajem da je desno oko korigovano i tokom iste procedure sa leve strane, jedino o cemu razmisljam je da smo u Beogradu (a i Sarajevu, Budvi i Sao Paolo-u) privilegovani jer imamo među nama vrhunskog eksperta, fenomenalnog karaktera i isto tako dobre profesionalne reputacije. Sve u svemu, uz rođenje moja tri sina, ovo je svakako jedan od životno važnih i divnih iskustava. Drugim rečima, da je LASIK sport, okupljali bi smo se ispred Skupštine za ‘doček’ Dr.Mirka Jankova.”