Vreme odluke

Proverite vid kod najboljih

Oko je najosetljiviji organ. Da ga negujemo i po potrebi lecimo vid, pomaže ocni lekar. Na uspeh lecenja uticu mnogi faktori, kao što su adekvatnost terapije i disciplina pacijenta. Svaki covek mora pažljivo da bira o$almologa kome ce poveriti brigu o zdravlju svojih ociju. Pre svega bira strucnjaka kome veruje, koji ce mu pomoci da donese pravu odluku, u pravo vreme o lecenju ili intervenciji.

Vreme odluke

Poverenje je kljucni faktor za odluku pacijenta da ode na intervenciju koja mu vraca bistar vid i samopouzdanje.

Svakog pacijenta treba pažljivo saslušati i to strpljivo, sve što ima da kaže, jer nije na pregled došlo oko, nego covek. Može se dogoditi da su njegove tegobe indirektno povezane s ocima. Lekari postoje da bi rešavali probleme pacijenata. Vrlo je važan taj odnos s ljudima koji ocekuju strucnu pomoc.

Šta vredi da pacijentu lekar izdeklamuje dijagnozu, ona nece pomoci. Dugogodišnjim radom i dobrim odnosom prema pacijentima lekar stice veliko poverenje. Treba da se drži opredeljenja da nikad nikome ne obecava ono u šta nije sasvim siguran da je realno ocekivati kao rezultat lecenja ili intervencije. U Srbiji, pa i Evropi, lekari najcešce ne uvažavaju dovoljno mišljenje i osecanja pacijenata, ne objašnjavaju im sve što bi trebalo da znaju o svom stanju, ne ukljucuju ih dovoljno u izbor terapije.

To nije dobro ni za lekara ni za pacijenta. Kao što doktor mora biti svestan da nije dovoljno da postavi dijagnozu i zapocne lecenje, tako i pacijent mora imati dovoljno informacija da bi preuzeo odgovornost za svoje zdravlje. U praksi se pokazalo da je poverenje kljucni faktor za odluku pacijenta da ode na intervenciju koja mu popravlja zdravlje i vraca samopouzdanje, ali i izbor baš tog lekara koji je pored medicinskog znanja pokazao i dovoljno strpljivosti i pažnje za coveka koji mu veruje