Zaustavite propadanje vida

Pre više od sedam godina počela je i kod nas primena Ultra B2 (Corneal collagen cross-linking) metode u lečenju keratokonusa. Bila je to revolucionarna metoda, jer je ova bolest najčešće vodila u slepilo. Prvi kod nas u celom regionu Balkana ovu metodu je primenio dr Mirko R. Jankov.

zaustavite-propadanje-vida

Zašto nastaje i kako napreduje ova bolest?

Uzrok nastanka keratokonusa nije sasvim poznat, ali sigurno postoji urođena predispozicija za njegov nastanak. Obično se javlja u periodu puberteta i što se ranije pojavi, njegova progresija je brža. Posle 30-te godine života najčešce dolazi do stabilizacije i prestanka napredovanja ove bolesti. Kako deformacija prelazi iz jednog u drugi stadijum, odnosno kako rožnjača postaje sve tanja, ispupčenija je i nepravilnija, tako i vidna oštrina i kvalitet vida postaju sve slabiji. Kod manjeg broja pacijenata može doći do prestanka napredovanja bolesti u ranim stadijumima, dok pacijent još vidi dobro i dok nije došlo do izraženijih promena na rožnjači. Kod većine se napredovanje zaustavlja u srednjem stadijumu, a kod nekih nikada ne dođe do spontane stabilizacije rožnjače.

Koji su putevi lečenja?

U ranom stadijumu bolesti moguće je korigovati dioptriju i dobiti dobar vid nošenjem naočara, međutim, napredovanjem bolesti njima se ne može postići dobra vidna oštrina. Tada se savetuje korigovanje dioptrije kontaktnim sočivima, pre svega gas-propustnim (polutvrdim, hibridnim ili skleralnim), jer ona svojom pravilnom površinom optički popravlja nepravilnu povšinu rožnjače, pa na taj način daje daleko bolji vid nego naočare. Važno je napomenuti da samo nošenje sočiva, bez obzira na njihov kontakt sa rožnjačom, ne može usporiti progresiju bolesti. Ranije je kod pacijenata sa veoma uznapredovalim keratokonusom jedina opcija za popravljanje vida bila transplantacija rožnjače. Revoluciju u lečenju keratokonusa i sprečavanju njegovog daljeg napredovanja učinio je upravo Ultra B2 (Cross-linking).

Od kada se primenjuje ova metoda?

“Dok sam bio na specijalizaciji u Sao Paolu, 1999. godine, nemački profesor dr Teo Zajler (Theo Seiler) je gostujući na kongresu u Brazilu predstavio ovaj nov metod, kojim se uz pomoć B2 vitamina i ultraljubičaste svetlosti ucvršćuje rožnjača da se ne bi dalje tanjila i deformisala. Posle specijalizacije, 2001.godine, postao sam jedan od saradnika u istraživackom timu prof. Zajlera i video iz prve ruke kako sve to funkconiše. Prva intervencija kod pacijenta bila je urađena još 1997. godine, a tek desetak godina kasnije metoda je postala poznata u javnosti. U procesu kliničkih studija radio sam u Grčkoj 2004. i 2005. U oblasti Mediterana, keratokonus je nešto učestaliji nego u drugim područjima. Kasnije sam u Africi, 2006.godine u humanitarnoj ekipi pomagao ljudima da reše probleme katarakte i takođe bio u prilici da uvedem metodu Ultra B2 Cross-linking u Keniji.”

Ultra B2 je spas za vid pacijenata sa keratokonusom

Svakako, najbitnije je prepoznati bolest na vreme. Danas to više nije problem, jer postoje precizni aparati koji otkrivaju promene u u samom početku nastanka keratokonusa, ali problem je dovesti pacijenta na vreme! S obzirom na jaku naslednu komponentu, najbolje bi bilo da sva deca u čijoj široj porodici neko ima keratokonus, ili deca kojoj se dioptrija brzo menja, naročito astigmatizam, dođu na preventivni pregled još u školskom uzrastu, pre puberteta. “Bolje je sprečiti nego lečiti”, kaže stara poslovica. Kad se rožnjača zbog urođene slabosti istanji, ispupči i to na nepravilan način, nazad se ne može, ali se može zaustaviti uz pomoć Ultra B2 Cross-linking metode.”